Trauma zit in je lichaam

Trauma zit in het lichaam en traumahealing dient dan ook via het lichaam te gebeuren.

Het lichaam heeft een eigen geheugen

Om te overleven heeft het lichaam een speciale techniek om informatie op te slaan in de cellen van het lichaam. Los van het geheugen dat we kennen als ons brein, hebben we als mens ook nog tal van andere geheugens. Een bepaalde geur kan ons plots ongemakkelijk maken of herinneringen oproepen, daar waar iemand anders daar niet op reageert. Ditzelfde kan ook gebeuren met een reeks van woorden, een gebaar, bepaalde handelingen enzomeer.

Als ons lichaam plots in gevaar is, is het denken vaak te traag. Het lichaam zal niet wachten op de bewustwording van de hersenen om het hand terug te trekken als je een heet voorwerp aanraakt. Het heeft als het ware een eigen geheugen. Het lichaam heeft uit vorige ervaringen een reactie aangeleerd ter bescherming. Deze reactie komt vanuit het lichaam zelf en is sneller en dominanter dan welke gedachte dan ook. De reactie is nuttig en is waarschijnlijk ontstaan door ooit iets warms aan te raken en je te verbranden. Eigenlijk is dit een trauma-reactie.

Lichaamsspanning ontstaat

Ons lichaam heeft in heel wat situaties leren reageren met kleine of grote acties. Na de reactie komt er weer rust en het trauma heeft zijn nut bewezen. Trauma dient om ons te beschermen en schiet in gang als onze veiligheid in het gedrang komt. Het werkt perfect bij dieren omdat die minder geconditioneerd zijn dan wij. Wij worden opgevoed met wat mag en niet mag als reactiepatroon en komen daardoor na de reactie niet terug tot rust. De beweging van vb je hand afschudden na het terugtrekken van iets heet of van eens goed vloeken wordt tegengehouden omdat wij “opgevoed” zijn. Deze ontlading komt vast te zitten in het lichaam (Freeze) en toont zich als spanning, een blokkade of verslaving.

Traumahealing brengt weer rust in het lichaam

Trauma is in wezen een situatie waarin het lichaam de veiligheid kwijt is. Het speciale aan trauma is dat het plots ontstaan is en in tal van gelijkaardige situaties reacties uitlokt, maar dat het even plots ook kan bijgestuurd worden door kunstmatige settings. Je lichaam voelt namelijk geen verschil tussen een echt feit en iets wat in een therapeutische setting gecreëerd wordt. Een kussen kan even gevaarlijk worden als een aanrander als je die aanrander in het kussen kan projecteren. Met dat kussen werken kan een nieuw reactiepatroon aanleren aan het lichaam. Vreemd genoeg zal dit nieuwe patroon zich ook tonen in reële situaties.

 

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK