Onze kijk op trauma

Trauma is een groot woord dat de meeste mensen doet denken aan vreselijke gebeurtenissen als oorlogen, overvallen of verkrachtingen. In Open Mind traumatherapeut wordt “trauma” veel ruimer gezien en heel uniek benaderd. Alles wat je tegenkomt in je leven dat niet stroomt, waar weerstand zit, heeft te maken met een onderliggend trauma. Soms waren dit hele kleine voorvallen die ons lichaam wel als levensbedreigend ervaarde en die daarom trauma reactiepatronen geven. Als je deze definitie hanteert, dan kom je snel tot de vaststelling dat we allemaal heel veel situaties kennen waarin trauma speelt.

Trauma zit vast in het lichaam, in het geheugen van de lichaamscellen en door praten kom je daar niet bij.  Vele therapieën blijken geen of niet voldoende effect te hebben en traumahealing of traumatherapie brengt daar wel de oplossing. Trauma therapie is overal van toepassing waar bij de cliënt weerstand ontstaat of blokkades muurvast lijken te zitten.

Als een trauma aangeraakt wordt of actief wordt, geeft dit volgende Trauma reactiepatronen. Van zodra iemand VECHT, VLUCHT of VASTLOOPT (fight, flight, freeze), zonder daar zelf nog veel grip op te hebben, is er sprake van trauma. Dit wil zeggen dat ons lichaam overneemt en ons hoofd de controle verliest. Je gaat bijvoorbeeld in discussie (= vechten met woorden) en je weet dat dit tot niets zal leiden, toch doe je verder, dan is er sprake van trauma.

De benadering van Open Mind is gebaseerd op het traumawerk van Peter Levine, aangevuld met nieuwe inzichten en methodes uit systemisch werk en familieopstellingen.

Traumaverwerking of trauma healing zorgt ervoor dat de bevroren energie van het trauma weer in beweging kan komen.

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK