Hoe herken je trauma

Alles wat je tegenkomt in je leven dat niet stroomt, waar weerstand zit, heeft te maken met een onderliggend trauma.

Als een trauma aangeraakt wordt of actief wordt, geeft dit volgende Trauma reactiepatronen. Van zodra iemand VECHT, VLUCHT of VASTLOOPT (fight, flight, freeze), zonder daar zelf nog veel grip op te hebben, is er sprake van trauma. Dit wil zeggen dat ons lichaam overneemt en ons hoofd de controle verliest. Je gaat bijvoorbeeld in discussie (= vechten met woorden) en je weet dat dit tot niets zal leiden, toch doe je verder, dan is er sprake van trauma.

  • Fight of vechten: je gaat in discussie of zou echt fysiek vechten, je ogen spuwen vuur?…
  • Flight of vluchten: je vlucht (wandelt) echt weg uit de kamer, of je vlucht naar binnen in je lichaam (bunker) of naar “lala land”, je gaat naar een fantasiewereld, je droomt weg (zwever). Je bent minder beschikbaar, uit contact met jezelf, de ander en niet meer in contact met de realiteit.
  • Freeze of vervriezen: je loopt vast, geraakt niet meer uit je woorden, je krijgt koud, je staat aan de grond genageld,…
  • In Open Mind bekijken we een vierde traumareactiepatroon dat niet in de literatuur te vinden is.

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK