Helende bewegingen

De laatste stap in traumahealing is de helende beweging. Dit is echter een heel belangrijke stap. Het is net door deze helende beweging dat het lichaam een nieuwe keuze heeft, moest de situatie zich in de toekomst nog herhalen.

Na de traumahealing is de persoon en diens lichaam weer rustig. Indien zich echter iets gelijkaardigs voordoet, heeft de persoon en diens lichaam de neiging om weer naar het oude (niet voedende) patroon terug te grijpen, tenzij iets nieuws aangeleerd is. Je kan het vergelijken met leren skieën. Je hebt in het verleden leren skieën en leren remmen in V. Zolang je lichaam niet ervaren heeft dat parallel remmen veel zachter en aangenamer is voor het lichaam, zal de persoon in moeilijke situaties steeds terugvallen op V remmen. Als het nieuwe patroon: paralle remmen ervaren is als makkelijk en geoefend is, zal het lichaam vanzelf op dit nieuwe patroon terugvallen.

Zo is het ook met trauma. Een voorbeeld: stel een persoon is gewoon van altijd alles alleen te doen, omdat de steunende personen in het verleden niet betrouwbaar waren (trauma). Als dit trauma gehealed wordt, wordt een nieuw patroon aangeleerd aan het lichaam: steun toelaten van betrouwbare personen. Dan zal de persoon in een toekomstige situatie van nood aan steun niet meer kiezen om de dingen alleen te doen, maar zal die persoon op zoek gaan naar betrouwbare steun en die ook toelaten.

In dit voorbeeld is het lichaam nu en dan laten steunen tegen een betrouwbaar lichaam de helende beweging. Dit kan thuis regelmatig geoefend worden met een partner of zelfs met de muur.

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK