Collectieve trauma’s

Collectieve trauma’s hebben een effect op mensen die behoren of willen behoren tot dezelfde groep. Ze hebben een ruimere invloed, op die ganse groep, die gemeenschap.

  • Denk maar aan het effect van WOII op gans europa, op de joden in het bijzonder. Als we kijken naar de felle reactie van de Joden in Israel, dan is die zeker gestuurd door traumareactieptronen vanuit WOII. De Joden hebben een collectief trauma van in de jaren 1940 dat uitdeint tot nu en waarschijnlijk nog lang in de toekomst voelbaar zal zijn.
  • Een ander voorbeeld is de slavernij en zijn effect tot heden.
  • Het vrouwbeeld waaraan de meisjes nu in deze tijd moeten voldoen geeft anorexia trauma’s, dit was helemaal anders in de periode van Rubens.
  • Het beëindigen van Sabena is een collectief trauma voor alle “sabena mensen”.
  • Een sekte die zich in groep zelfmoord is een collectief trauma.

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK