Basis van trauma

Trauma is een fysieke reactie, een instinctieve reactie die dient voor de veiligheid. Trauma is een overlevingspatroon. In de natuur is dit zinvol. Voor de mens is dit zinvol en soms vervelend.

We nemen de metafoor van de koe in de weide. Een koe leert dat er op de prikkeldraad elektriciteit zit. De koe is getraumatiseerd door de elektriciteit en als gezonde, natuurlijke reactie blijft ze uit de buurt van die draad. Na een tijdje blijft ze ook in de weide zonder elektriciteit. De andere koeien kopiëren haar voorbeeld, generaties koeien later blijven nog in de weide omrand door een dun draadje, zonder ooit elektriciteit op de draad gevoeld te hebben.

De mens is een kuddedier en leert ook op een gezonde, natuurlijke manier van trauma. Een mens dient bang te zijn van gevaar. Doordat de mens niet alleen een kuddedier is, maar ook opgevoed en dat er bepaalde dingen van de mens verwacht worden, gaat het mis. Een bepaalde ervaring zorgt ervoor dat de mens bang wordt van gelijkaardige ervaringen die niet gevaarlijk zijn.

Trauma wordt actief door herkenning. In de natuur is dit een feit. Bij de mens is dit een veronderstelling die niet klopt met de realiteit. Een kat is altijd gevaarlijk voor een muis, dit is de realiteit. Vb Na een ervaring is elke vrouw gevaarlijk voor een man, dit is een veronderstelling die niet klopt met de realiteit. De man is gedissocieerd van de realiteit. Trauma wordt een cluster, vrouwen zijn gevaarlijk en dit komt hij altijd opnieuw tegen. Wat veilig lijkt is niet altijd veilig en wat verteld wordt dat onveilig is, is niet altijd zo.

Een traumareactie is zinvol als het in contact is met de realiteit. Traumareactie is vervelend als buiten verhouding gereageerd wordt.

Trauma is een fysieke bedreiging van buitenaf, vb een pak slaag. Als je erna bekomt door je af te schudden of een tijdje te trillen, is dit ontladen. Wij zijn door onze opvoeding afgeleerd om te ontladen en die energie zet zich vast als spanning in ons lichaam. Maar je mag er wel nog het jouwe van denken. Velen wonen in hun hoofd en het lichaam ervaart meer en meer stress en spanning. Om toch nog iets te voelen in het lichaam, zoeken we naar extremen als benji springen, SM, piercings,…

Getuigenissen

Traumahealing is een bijzondere techniek. Je hoofd weet niet wat er gebeurt, je lichaam neemt over op zoek naar rust.

Katrien B.

De theorie van traumawerk helpt mij dagelijks in omgang met mensen. Ik heb eindelijk door wat aan de hand is in bepaalde situaties.

Els VK

Ik versta er niets van, maar het werkt. Meer is niet nodig.

Chantal K.

Ik dacht dat ik therapie-resistent was. Traumawerk gaat onwaarschijnlijk snel tot de essentie en dit op een veilige en eenvoudige manier.

Sofie VL

Ik had geen idee hoe een bedrijf een trauma kon hebben, nu is het mij echt wel duidelijk.

Stefaan DK

Nu is het duidelijk hoe we met de beste bedoelingen elkaar telkens in trauma duwden in onze relatie. Bedankt voor de inzichten!

Isabel en Geert VC

Ik dacht dat bij traumahealing veel drama en tranen te pas kwamen, niets is minder waar. Er wordt meer gelachen dan je je kan voorstellen.

Jan B.

Traumawerk is zo subtiel, zo krachtig en zo efficiënt dat ik niet versta dat niet meer mensen dit aanleren.

Carl F

Ik had geen idee hoeveel spanning ik in mijn lichaam had, voor mij was die spanning normaal. Nu voel ik het verschil!

Frank VDB

Ik had een totaal ander beeld van trauma. Iedereen heeft kleine trauma’s die blijkbaar wel alle dagen in de weg staan. Er lijkt eentje opgelost, Thanks.

Michel DK